VTNL ARCHIEF

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2021

 

EXPOSITIE 'Kunst met een glimlach' galerie Steenwijk 25 november t/m 17 december 2021

 

EXPOSITIE 'NATUURlijk VanTyNaarLo' GEMEENTEHUIS Vries 1 - 30 september 

De gehele maand september was op de eerste verdieping van het gemeentehuis in Vries de expositie ‘NATUURlijk VanTyNaarLo’ te zien zijn. Zestien leden van kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo toonden daar prachtig werk in verschillende kunstdisciplines waaronder fotografie en schilderkunst. De kunstenaars nemen de bezoeker mee in hun natuurlijke wereld, variërend van de Drentse heide, het Friese veen tot de dagelijkse natuurlijke omgeving in zwartwit.

Deelnemende kunstenaars zijn Klaas Bil, Bernhard van Loon, Anette Ebert, Linda Keuris, Kitty Boon, John Dilling, Hieke Veenstra, Diek Boerman, Aly van der Woude, Maya Vermeulen, Jeichien Stapel, Paul van der Veur, José Geertzen, Peter Tholen, Gea koopman en Jitske Rinsma.

 

 

KUNST UIT DE KOP 25 EN 26 SEPTEMBER 2021

In het weekend van 25 en 26 september gingen de kunstenaars van VanTyNaarLo weer los met een nieuwe aflevering van Kunst uit de Kop. De kunstenaars bundelden hun ateliers opnieuw in Vries. Na de edities in 2018 en 2019, had deze kunstmanifestatie dit jaar als thema: NATUURlijk VanTyNaarLo. In de Bonifatiuskerk toonden vijftien VTNL-leden prachtig werk in verschillende kunstdisciplines. Met onder meer fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst en grafisch werk, laten de kunstenaars zien hoe zij de natuur beleven. De deelnemers waren zelf lijfelijk aanwezig in hun tijdelijke ateliers in Plaats de Wereld en Dorpshuis de Pan. 

De deelnemende kunstenaars: Klaas Bil, Bernhard van Loon, Anette Ebert, Linda Keuris, Kitty Boon, John Dilling, Hieke Veenstra, Diek Boerman, Aly van der Woude, Maya Vermeulen, Jeichien Stapel, Paul van der Veur, Peter Tholen, Gea Koopman en Jitske Rinsma.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2019

Met KUNST UIT DE KOP ging Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo (VTNL) door op de vorig jaar ingeslagen weg om de ateliers zo geconcentreerd mogelijk naar de kunstliefhebbers te brengen in plaats van andersom. De start in 2018 werd al een succes, dat willen we dit jaar nog verbeteren.

Kunstenaars van VTNL trokken in Onder de Linden en Plaats de Wereld in Vries mobiele ateliers op waarin ze hun kunst toonden. De kunst werd omlijst met diverse optredens. In het al even mobiele winkeltje met ‘Kleintjes kunst’ werden kunstwerken te koop aangeboden voor een zeer aantrekkelijke prijs. Fotoverslag van KUNST UIT DE KOP is te zien op http://www.kunstenaarsvantynaarlo.com/node/143

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2018

OARRR - DE LEEUW DIE BRULT - OPEN ATELIERROUTE ZATERDAG 6 EN ZONDAG 7 OKTOBER 2018

Onze kunstenaarsvereniging lieten de kunst brullen tijdens de Atelierroute, die dit jaar geen route meer is. Op twee locaties, in Vries en Oudemolen, bundelden 21 kunstenaars hun krachten en presenteerden op zaterdag 6 en zondag 7 oktober een actueel overzicht van hun professionele kunst. 

Vries: Bonifatiuskerk en Café Onder de Linden

Oudemolen: terrein Staatsbosbeheer en Herberg de Fazant (Oudemolen niet via Gasteren bereikbaar, Oudemolenseweg in Gasteren afgesloten. Rijden via Zuidlaren, Tynaarlo, Taarlo)
Deelnemende kunstenaars in Vries: Linda Keuris, Binie Bos-Harms, Peter Tholen, Maya Vermeulen, Nico Hans de Gier, Gerda Veldman, Jeichien Stapel, José Geertzen en Mathilde Leonore. Deelnemende kunstenaars in Oudemolen: Janneke Gelling, Wim Peters, Klaas Bil, Eske Koetje, Paul van der Veur, Mirjam Kerstholt, Mare Sliedrecht, Gea Koopman, Anette Ebert-Westerhuis, Gregor Niedlich en Jitske Rinsma.

FOLDER hier downloaden. 

ACTIVITEITEN DEELNEMERS: hier downloaden.

 

Expositie ‘VREEMD LAND’

DATA: 16 juni t/m 2 september 2018
Locatie: CBK Emmen
Opening: zaterdag 16 juni om 15.30 uur bij CBK Emmen (Ermerweg 88B, 7812 BG Emmen)

Zeventien leden van VTNL exposeerden bij CBK Emmen onder de titel 'Vreemd Land'. De expositie was te zien van 16 juni t/m 2 september bij CBK Emmen, Ermerweg 88b (7812 BG) EMMEN.
Deelnemende kunstenaars: Klaas Bil, Kitty Boon, Diek Boerman, Mirjam Kerstholt, Linda Keuris, Gea Koopman, Mathilde Leonore, Bernhard van Loon, Wim Peters, Jitske Rinsma, Jeichien Stapel, Peter Tholen, Hieke Veenstra, Gerda Veldman, Maya Vermeulen, Annette Westerhof, Hans van Wouwe.  

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2017

VTNL Expositie Trillingen. Samen met curator Ingeborg Entrop onderzocht onze kunstenaarsvereniging het thema Trillingen in museum De Oude Wolden in Bellingwolde. De expositie was te zien van 2 april t/m 20 augustus 2017. 

 

De resultaten in schilderijen, objecten en installaties was te zien in de spannende tentoonstelling Trillingen. Tijdens deze expositie ontrafelden 24 kunstenaars van onze vereniging ieder op geheel eigen wijze de zichtbare èn onzichtbare bewegingen die ons dagelijks omringen. Nieuwsgierig geworden? Op onze Facebook pagina is meer te zien en lezen over Trillingen.

VTNL programma tijdens Tynaarlo Culturele gemeente van provincie Drenthe mei 2017 - juni 2018
Vanaf mei 2017 tot mei 2018 mag de gemeente Tynaarlo zich Culturele gemeente van Drenthe noemen. Dit doet de gemeente onder de naam: “FESTYVALS” - HISTORIE MET EEN KNIPOOG. Het hele jaar rond zijn er activiteiten met voor ieder wat wils, zogenaamde ‘FesTYvals’. Centraal daarin staat het culturele erfgoed van de gemeente Tynaarlo met aandacht voor verhalen en mysteries. Allemaal met een knipoog naar de historie.

Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo (VTNL) nam deel met een uitgebreid programma, waaronder uitvergrootte kunst (Blow-ups), twee maanden lang workshops, exposities en theaterstukken in de Bonifatiuskerk te Vries, een expositie, en deelname aan het spektakel Berend Botje Retour. VTNL wilde zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de kunstenaars en hun werk. Om die reden heeft de vereniging gekozen voor een breed aanbod aan activiteiten, waarbij interactie met de bezoekers een belangrijk onderdeel vormt.

Download hierboven de brochure met het gehele programma 'Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo presenteert zich op FesTYvals 2-17 - 2018'. Hier in dit album is een fotoverslag te zien van de Nieuwe Beeldenstorm.

VTNL expositie in galerie Woonzorgcomplex Mozaïek in Zuidlaren. Zestien leden lieten hun drie favorieten werken zien in de expositie 'Kunstenaarsvereniging Vantynaarlo te gast'. De expositie was te zien van 11 december 2016 tot en met 19 februari 2017.


ARCHIEF 2016

 ZOMER 2016 VTNL Nieuwe Natuur. Onze vereniging VTNL organiseerde deze zomer gelijktijdig met het project Into Nature art expedition diverse exposities op locaties in Noord Drenthe  rond het thema ‘Nieuwe Natuur’, met per maand (juli, augustus en september) een eigen aandachtsgebied: lucht, water en land. Van 2 juli t/m 18  september waren exposities te zien in Vries, Zuidlaren, Bunne (De Melkfabriek en Tuin van de Tijd), Yde (Galerie  Kunst B&V) en Paterswolde (Schild van het Oosten). Het aanbod van het werk voor deze manifestatie varieerde van fijnzinnige tekeningen en schilderijen tot ruimtelijk werk en grote installaties. Daarnaast waren er op gezette tijden performances te zien en konden bezoekers aan de slag in verschillende workshops.
Lees de FOLDER NIEUWE NATUUR en het UITGEBREIDE PROGRAMMA NIEUWE NATUUR nog eens na. Ook was actueel nieuws te vinden op facebook: NIEUWE NATUUR

Jubileumexpositie Diek Boerman in de Bonifatiuskerk in Vries. 2016 is een mooi jubileumjaar voor kunstenaar Diek Boerman uit Yde: ze vierde haar tachtigste verjaardag en is 55 jaar actief als professioneel kunstenaar en docent. De expositie werd Diek aangeboden door onze vereniging en is tot stand gekomen dankzij medewerking van de Activiteitencommissie van de Bonifatiuskerk in Vries (Uitnodiging).

‘Wonderwaterwereld’ in het gemeentehuis te Vries. Het ICO, Centrum voor Kunst & Cultuur en onze vereniging hebben de handen ineen geslagen en een programma ontwikkeld voor kinderen van alle groepen 1 t/m 4 in de gemeente Tynaarlo. Met deze expositie werd het project afgesloten. Zeven kunstenaars van VTNL hebben op 21 scholen uit de gemeente Tynaarlo gast- workshops gegeven aan leerlingen, bedoeld om hen bewust te maken van het belang van recycling. Onder leiding van Kitty Boon, Anette Ebert-Westerhuis, Binie Bos, Eske Koetje, Gea Koopman, Janneke Gelling en Ryan Horstman hebben de leerlingen hun eigen wonderwaterwereld gecreëerd van recyclebaar verpakkingsmateriaal.De expositie was te zien van 7 april tot en met 17 juni in het gemeentehuis in Vries (Uitnodiging).

Expositie bij K&C Drenthe. Jaarlijks worden twee kunstenaarsverenigingen uit Drenthe uitgenodigd om te exposeren in het gebouw van K&C Drenthe in Assen. Ze krijgen hiermee de kans zich te presenteren aan de medewerkers en bezoekers van K&C. Voor de tweede keer was het gebouw de gastlocatie voor een expositie van VTNL met werk van 15 leden. De expositie duurde van 15 januari tot en met 24 juni 2016.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2015

Open Atelierroute zaterdag 7 en zondag 8 november 2015. Het wordt een traditie, de Open Atelierroute van Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo. Verspreid over de gemeente Tynaarlo waren diverse locaties en ateliers geopend van 12 tot 17 uur. Herberg Tió aan de Oude Rijksweg 1 was Vries is start- en oriëntatiepunt van de Open Atelierroute. In de folder kunt u alles nog eens nalezen.

Expositie Mij een zorg!? Allemaal hebben we wel eens zorgen, zorg over de wereldproblematiek, zorgen om familie of de natuur. Wat betekent dit voor jou, voor ons? Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo reageerde op unieke wijze op deze ontwikkelingen met de expositie Mij een zorg!?, te zien geweest in het gemeentehuis van de gemeente Tynaarlo in Vries vanaf 22 oktober t/m 7 januari 2016. Iedere deelnemende kunstenaar heeft zijn of haar eigen gevoelens en gedachten bij dit onderwerp, en geeft daar op verschillende manieren vorm aan. De kunstenaars lieten met hun werk zien waar ieders zorg en persoonlijk engagement ligt. Het werd een spannende en gevarieerde expositie, samengesteld door curator Lennard Dost. Meer informatie in deze uitnodiging.

Expositie Nieuwe Collectie! Op vrijdag 11 september 2015 startte de VTNL overzichtstentoonstelling Nieuwe Collectie! in de CBK-galerie van warenhuis Vanderveen in Assen. Deze bijzondere tentoonstelling werd ingericht als een soort kunstwarenhuis met afdelingen die zijn samengesteld uit het allerbeste en zeer diverse werk van 23 VTNL-kunstenaars. Kie Ellens, curator en scout hedendaagse kunst van het Fries Museum, sloot met deze expositie-opzet op een spectaculaire manier aan bij de locatie van de galerie in het warenhuis. De tentoonstelling liep van 11 september 2015 tot 2 januari 2016.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2014

Open Atelierroute 8 en 9 november 2014. Zowel van de nieuwe deelnemers als van de oude bekenden was prachtig nieuw en gevarieerd werk te bekijken. In herberg Tió, het startpunt van onze atelierroute, was zaterdag 8 november voor het eerst de VTNL-film te zien die zomer 2014 is gemaakt door professioneel filmmaker Rik Boer in samenwerking met Kitty Boon en de andere leden van VTNL. De film biedt een interessant en inspirerend beeld van onze kunstenaars en hun werk. In de folder meer info.

Oktober Actiemaand Gekleurd Grijs. Kunstenaars van VTNL hebben voor de inwoners van de gemeente Tynaarlo een aantal workshops ontwikkeld, onder het motto ‘kom uw talenten ontdekken’. De kunstenaars van VTNL willen tijdens de workshops graag hun kennis en vaardigheden delen en met hun professionaliteit de deelnemers een nieuwe kijk op de kunstwereld bieden. Voor het ontwikkelen van de workshops is een subsidie ontvangen van het Gekleurd Grijs fonds.

Expositie Stil (l)even in gemeentehuis te Vries van 22 mei tot en met 28 augustus 2014. Het bestuur van VTNL koos voor een verbindend thema: Stil(l)even. Het voorstel was een selectie uit het werk van de leden te laten maken door een externe curator. De ervaren tentoonstellingsmaker en kunsthistorica Marjan de Neeve heeft deze selectie van de ingezonden kunstwerken op zich genomen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2013

Open Atelierroute VTNL. Ook dit jaar openden de kunstenaars van onze vereniging hun ateliers tijdens een zeer drukbezochte Open Atelierroute op zaterdag 2 en zondag 3 november. Startpunt van de route was gebouw Brainport aan de Havenstraat 6 in Zuidlaren. De open ateliers lagen op een mooie route die voert langs de dorpen Zuidlaren, Midlaren, Noordlaren, Zuidlaarderveen, Tynaarlo, Vries, Bunne, Yde en Eelde-Paterswolde. De officiële opening van de Open Atelierroute werd verricht door wethouder Harm Assies van de gemeente Tynaarlo op vrijdag 1 november in gebouw Brainport in Zuidlaren. In de folder kunt u alles nog eens nalezen.

Start Drentse Uitmaand. Op zondag 1 september vond in en om paviljoen Meerzicht in Midlaren de opening van het culturele seizoen binnen de gemeente Tynaarlo plaats met het festival 'Art tot do'. Diverse verenigingen presenteerden zich op muzikaal, cultureel, artistiek, creatief en sportief vlak, waaronder onze kunstenaarsvereniging. Onze kunstenaarsvereniging toonde een exclusieve expositie.

Internationale Werkstattwoche: de opening van de tentoonstelling “Schrille Stille/Vervreemde stilte” was op 3 augustus dit jaar in Lüben (Dld). Elf kunstenaars van onze kunstenaarsvereniging die vorig jaar in De Melkfabriek te Bunne exposeerden, werden door de Internationale Werkstattwoche 2013 uitgenodigd om hun werk in Lüben ten toon te stellen. Deze expositie vormde een onderdeel van de grote tentoonstelling van de Internationale Werkstattwoche 2013 waar 25 kunstenaars uit diverse landen van Europa aan meededen. Het Rumsdorf Lüben waar de kunstenaars 10 dagen hebben gewerkt werd omgetoverd tot één grote expositieruimte.

Vruchtbare leegte: werk van vier VTNL kunstenaars in gemeentehuis in Vries. Van 24 januari t/m 14 maart presenteerden vier nieuwe leden van onze vereniging hun werk in het gemeentehuis in Vries met het thema Vruchtbare Leegte. Uitnodiging tentoonstelling 'Vruchtbare leegte'

Tegenstelling in Eenheid: werk van twintig VTNL kunstenaars in ICO-Galerie Assen. Van 11 januari t/m 2 maart toonden twintig kunstenaars van onze kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO een selectie uit hun werk in het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur te Assen: Tegenstelling in eenheid. Deze afwisselende tentoonstelling werd op vrijdag 11 januari om 17.00 uur geopend door cultuurcoach Josien van Beek. Uitnodiging tentoonstelling 'Tegenstelling in Eenheid'

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2012

Open Atelierroute 8 en 9 september 2012. De Open Atelierroute had een interessant programma. De deuren van de deelnemende kunstenaars stonden wijd open voor het geïnteresseerde publiek. Wat deze route dit jaar extra interessant maakte is de combinatie van de diverse culturele uitingen binnen de gemeente Tynaarlo. Er was namelijk ook de open monumentendag en de culturele uitdag. Kortom: voor de kunst- en cultuurliefhebber een zeer gevarieerd en interessant aanbod. Het startpunt van de Open Atelierroute was dit jaar De Synagoge te Zuidlaren. De feestelijke opening vond plaats op zaterdag 8 september om 10.00 uur door wethouder Harm Assies. In de folder kunt u alles nog eens nalezen.

Internationaal kunstproject “Vervreemde stilte” in gemeente Tynaarlo. In de maand augustus kon het publiek kennismaken met het werk van een aantal kunstenaars van VTNL en de Internationale Werkstattwoche Wittingen/Lüben (Dld). Dit project werd georganiseerd om mensen met kunst en cultuur uit verschillende landen in contact te brengen. De Internationale Werkstattwoche bestaat uit 26 kunstenaars uit 13 landen: Bulgarije, Duitsland, Egypte, Georgië, Israël, Italië, Japan, Letland, Nederland, Oostenrijk, Polen, Rusland, Slowakije.Elke twee jaar wordt sinds 1990 na de val van de Muur (1989) een Internationale Werkstattwoche in Wittingen/Lüben gehouden om een kunstzinnige brug tussen verschillende landen te bouwen. Het thema dat ze kozen is “Vervreemde stilte” en ieder gaf hier een eigen invulling aan. Deze kunstwerken zijn het resultaat van een periode samenwerken. Een aantal leden van VTNL werkten eveneens het thema “Vervreemde stilte” uit. Ze lieten zich inspireren door kunstwerken van de Internationale Werkstattwoche.De kunstenaars zijn: Kitty Boon, Diek Boerman, Femke van Dam, Janneke Gelling, NicoHans de Gier, Gea Koopman, Eline Krottje, Karen Molleman, Hieke Veenstra, Gerda Veldman, Lia Vriend.

‘Dorpsverhalen’, HistorischeVerhalenroute (Reismetjesmartphonedoordetijd). Ontdek de historie van Eelde-Paterswolde-Eelderwolde door met je smartphone langs meer dan 20 locaties in het dorp te reizen. De historie kwam tot leven doordat vertellers er per plek een spannend verhaal bij vertelden. Het verhaal werd aangevuld met een slideshow van oude foto’s van de locatie. Zo waande je je tientallen of zelfs honderden jaren terug in de tijd. Weer terug in de hedendaagse werkelijkheid bewonderde je een kunstwerk. De kunstenaar, vaak een professional van onze vereniging, had zich bij het creëren laten inspireren door de historie en de uitstraling van de locatie. Tussen de locaties door gaf een vrijwilliger van Ol Eel extra achtergrondinformatie over de historie van de locaties.

Mei – juni 2012, ‘Als ik groen was’. De eerste klas van AOC Terra en groep zeven van bijna alle basisscholen in Eelde-Paterswolde en Eelderwolde, deden mee aan een verhalenwedstrijd. Ze schreven een verhaal met als thema ‘Als ik groen was.’ De drie beste verhalen (de school bepaalde dat zelf) werden door één van de andere scholen in een kunstwerk verwerkt. Daarbij werden de scholen begeleid door een beroepskunstenaar van kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO.  De kunstenaars die in de scholen aan de slag gingen met de verhalen waren Anneliet van Beelen, Klaas Bil, Nico-Hans de Gier, Jef Depassé Huisman, Annete Ebert-Westerhuis, Kitty Boon, Gea Koopman en Eline Krottje-Rovers. De kunstwerken waren te zien in de Kunstroute van de Culturele Raad Eelde.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2011

Open Atelierroute. De Open Atelierroute werd gehouden op 10 en 11 september 2011 en had een interessant programma. Wat deze route dit jaar anders maakte is de combinatie van de diverse culturele uitingen binnen de gemeente Tynaarlo. Dit weekend was er namelijk ook de open monumentendag en de culturele uitdag. Kortom voor de kunst en cultuur liefhebber een zeer gevarieerd en interessant aanbod. Het startpunt van de open atelierroute was dit jaar de Melkfabriek te Bunne. Daar hing van iedere deelnemende kunstenaar één werk.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ARCHIEF 2010

Onderstaande exposities en projecten werden ondersteund of geïnitieerd door de vereniging. Onze leden namen hier in wisselende setting aan deel.

Open Atelierroute november 2010: in de folder meer info.

Exposities

Gallery Joris de Waard - Bergen N-H (Hieke Veenstra, Diek Boerman Halbe Hageman, Lia Vriend, Linda Keuris, Halbe hageman, Tonnis de Boer, Halbe Hageman)

Kunst10daagse (Tonnis de Boer, Halbe Hageman, Lia Vriend)

Lentis De Enk, Zuidlaren (Gerda Veldman, Halbe Hageman)

Galerie Lemferdinge, Paterswolde (Anna Kramer, Gerda Veldman, Halbe Hageman, Lia Vriend en Eline Krottje)

Projecten

Feest van de Geest. 13 mei t/m 24 mei (Anneliet van Beelen, Tonnis de Boer, Kitty Boon, Binie Bos-Harms, Grietje van der Broek, Jef Depassé, Femke van Dam, Halbe Hageman, Eline Krottje, Karen Molleman, Karin Noord, Anja Nutters)

PLAGGEN 1 oktober tot 18 december 2010. Interdisciplinair kunstproject in de gemeente Tynaarlo en in en om het gemeentehuis te Vries. Vanaf 1 oktober tot 18 december 2010 vond er in de gemeente Tynaarlo het Kunstproject PLAGGEN plaats. Dit Kunstproject is een weerslag van de visie van de kunstenaars op de culturele stimuleringsprijs die hun in 2008 ten deel viel. De prijs, het hele gemeentehuis als podium gedurende drie maanden, was voor de leden een uitgelezen kans om hun veelzijdigheid en creativiteit te combineren in een netwerk van kunstprojecten, zoals eerder nooit mogelijk scheen. Het kunstproject PLAGGEN legde, net als het oude ambacht, meerdere lagen bloot van de werkelijkheid en van de samenleving. Gedurende de projectperiode kon de bezoeker genieten van kunst met de grote K in de vorm van exposities, performance, land-art, community-art, maar kon men ook deelnemen aan diverse workshops.

image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: 
image: